FA BANI PRIN PAYPAUL CU SITEUL TAU CLICK PE RECLAMA PENTRU MAI MULTE DETALII


18 februarie 2011

CULTIVA-TE !!




 Peisaje superbe



 

 


TOP 10 - CELE MAI FRUMOASE MUZEE

10.  Kunsthistorisches Museum, Viena, Austria


 Kunsthistorisches Museum   
La fel ca si familia Medici din Florenta,  dinastia Habsburg a acordat o atentie deosebita artei, sprijinind artistii vremii si incercand sa colectioneze cat mai multe lucrari, pe diverse teme, iar eforturile si pasiunea lor au facut din Viena unul dintre cele mai frumoase si mai bogate orase din lume, atunci cand luam in calcul mostenirea culturala si artistica. Colectiile incepute de pasionatii din familia Habsburg au fost diverse :  sculptura, arta decorativa, pictura, carte, arme si armuri, instrumente muzicale, antichitati romane, egiptene, elene si orientale.





Astazi, aceste comori, ulterior completate cu noi si noi donatii si achizitii, si-au gasit gazduire in mare parte in Kunsthistorisches Museum. Veti gasi in cladirile acestuia numeroase capodopere, din diverse domenii si perioade, de la "Venus din Willendorf", o imagine clasica a fertilitatii, realizata cu peste 30.000 de ani in urma, la lucrari de Titian, capodopera lui Mantegna, "Sf Sebastian", cea mai bogata colectie de lucrari semnate Bruegel cel Batran, alaturi de bijuterii imperiale, carti rare, sculptura. Nici o vizita la Viena nu ar putea fi completa fara o astfel de experienta.


9.  Metropolitan Museum of Art,  New York, SUA

met new york redone   
Cunoscut mai ales sub numele mai scurt de MET, Muzeul Metropolitan de Arta din New York este una dintre cele mai prestigioase institutii de gen, un ansamblu arhitectural impresionant si usor de recunoscut, gazduind in salile sale creatii artistice din intreaga lume si istorie a umanitatii.



Practic, putem vorbi de zeci de mii de piese unice, de o valoare inestimabila, ce pot fi admirate doar aici. Colectiile includ lucrari din Europa, Asia, America, Africa, opere de arta create in antichitate, in Evul Mediu, in epoca moderna, pictura, fotografie, sculptura, lucrari in sticla, arta decorativa, instrumente muzicale, antichitati, armuri si arme.





Una dintre piesele de rezistenta ramane Templul Dendur, adus aici din Egipt, un splendid exemplu de excelenta a unei vechi culturi, perfect pastrat si prezentat. O vizita scurta la MET este prea putin, veti avea nevoie de ani buni pentru a descoperi ce este mai important. Aici puteti vedea intre altele ilustratiile microscopice din Sha-Nameh, lucrarea lui Sargent "Madame X", "Aristotel" imaginat de Rembrandt, pictura flamanda, arta africana si multe, multe altele.


Muzeul National de Arheologie, Atena, Grecia

greece athens    
Una dintre principalele atractii turistice ale tarii si unul dintre cele mai importante muzee din Europa, Muzeul National de Arheologie din Atena este vizitat in fiecare an de mii de turisti. Nu este de mirare, aici gasindu-se cea mai bogata colectie de arta greaca antica din lume, o istorie fascinanta a vechii Grecii.







Printre cele mai importante si interesante piese se numara o statuie din bronz infatisandu-l pe Zeus, de un realism surprinzator, masti funerare din aur - despre una s-a spus ca ar fi fost a lui Agamemnon - sau colectia de ceramica antica, cea mai bogata din tara. Un loc perfect pentru cei care indragesc istoria antica si vor sa descopere sursele si marturiile originale.

7.  Muzeul Palatului National, Taipei, Taiwan


Din pacate acest muzeu nu este destul de cunoscut in intreaga lume, desi este unul dintre cele mai apreciate din Asia, pentru ca piesele din colectiile sale sunt unice si fascinante.  Avand la baza colectiile imperiale de arta, muzeul a trecut prin perioada dificile in secolul trecut, mai ales intre 1924 si 1965. Atunci cea mai mare parte a pieselor a fost ambalata in lazi de lemn si mutata prin diverse locuri, pentru a nu fi jefuita sau distrusa de trupele japoneze si chineze.

muzeu taiwan

Abia din 1965 cele peste 20.000 de lazi, continand cateva sute de mii de piese, au fost depozitate in tunelurile sapate in muntele de langa noul Muzeu al Palatului National, abia inaugurat. De atunci, muzeul a gazduit periodic expozitii temporare, dar va mai fi nevoie de ani buni pana cand sa fie prezentate macar jumatate din exponatele aflate in depozite. Cele mai vechi piese au facut parte din colectiile imperiale, si se pare ca arta era foarte pretuita, pentru ca si exponatele sunt uluitoare. Multe realizate cu geniala minutiozitate, de la ceramica la pictura si sculptura, de la arta decorativa la piese de mobilier, bijuterii si accesorii, exponatele  de aici merita admirate.

6 Muzeul Hermitage, Sankt Petersburg, Rusia



S-a calculat ca pentru a vedea fiecare exponat din Muzeul Hermitage, pret de numai o secunda, ai avea nevoie de peste trei saptamani. In colectiile sale, muzeul are peste doua milioane de piese diverse, o parte importanta dintre acestea fiind expuse in cele cinci palate, construite de-a lungul a cinci secole, un superb exemplu de arhitectura clasica. Asa cum se intampla si cu Prado sau Galeria Uffizi, in afara excelentelor selectii Picasso sau Matisse, Muzeul Hermitage atrage prin cea mai importanta colectie de arta rusa, multe dintre tablouri fiind incredibile. Si din pacate prea putin cunoscute.
     hermitage

De la operele de arta si uneltele preistorice si antice, intre care piese ceremoniale surprinzator de bine pastrate, la tablouri, gravuri, sculptura, arta decorativa, muzeul are cate ceva pentru oricine. In salile ce gazduiesc colectia de mobilier si arta decorativa rusa veti gasi alte piese rare, precum colectia de tapiserii si broderii ce ii infatiseaza pe membrii curtii tarului. Multe dintre ele sunt copii ale unor celebre tablouri din epoca, excelent realizate si pline de viata.


5.  Orasul Vatican


Oras-muzeu de o rara frumusete, este unul dintre acele locuri de care nu mai te poti desparti, fie si dupa o singura vizita. In fiecare an zeci de mii de turisti din intreaga lume vin la Vatican special pentru a vedea operele de arta de aici, printre cele mai bune exemple ale artei renascentiste din Italia.

vatican

Sunt practic mii si chiar zeci de mii de opere de arta importante, expuse in diverse muzee si galerii, si este greu, daca nu imposibil, sa alegi doar unele dintre ele pentru o ierarhie valorica. Printre cele mai cunoscute se numara celebra Pieta a lui Michelangelo si frescele pictate de acelasi genial maestru in Capela Sixtina. Astazi pare ciudat ca Michelangelo a vazut mereu in aceasta capodopera un proiect secundar, care nu merita prea multa atentie, preferand sculptura in marmura


4.  Galleria degli Uffizi, Florenta, Italia




Adesea, Galleria degli Uffizi este comparata cu Muzeul Prado, locul unde veti gasi cele mai bune lucrari de arta spaniola. La Galleria degli Uffizi arta italiana, in special pictura renascentista, este prezenta din plin. Numarul, varietatea si mai ales calitatea lucrarilor surprind de la prima vizita, scoase in valoare atat prin prezentare, cat si prin alaturarea lucrarilor de arta straina. Unele dintre cele mai mari nume ale Renasterii italiene sunt prezente aici - pentru a-i mentiona doar pe Botticelli si Giotto - si este usor de inteles de ce acestea au fost atat de influente.
      uffizi leonardo

Si astazi, asa cum s-a intamplat pret de secole,, artistii din intreaga lume, viziteaza Galleria degli Uffizi pentru a cauta noi idei si tehnici sau pur si simplu pentru a incerca sa inteleaga de ce marii maestrii sunt atat de admirati si astazi. O scoala esentiala pentru orice iubitor al artei, ramane unul dintre cele mai atractive obiective turistice din Italia si unul dintre cele mai bune muzee.


3.  Muzeul de Istorie Naturala, Londra



muzeul de istorie naturala   
La sfarsitul secolului XIX, colectia nationala a Marii Britanii era impartita in doua : jumatate avea sa constituie punctul de plecare pentru British Museum, iar cealalta jumatate va fonda Muzeul de Istorie Naturala. Chiar daca acesta nu este un muzeu de arta, este cu siguranta unul dintre cele mai bune din lume. Se pare ca in colectiile sale s-ar gasi peste 70 de milioane de specimene, dar este greu de dat o cifra, cat timp achizitiile si donatiile depasesc cu mult posibilitatile de expunere si chiar de depozitare. In esenta, este o ampla istorie a vietii naturale, piesele fiind adunate cu migala in ultimele doua secole si jumatate. Dar colectiile sunt interesante mai ales pentru ciudateniile ce pot fi vazute aici.

Cateva exemple : putin din pudra de cacao folosita in reteta originala de ciocolata Cadbury Brothers, plante aduse de Capitanul Cook din expeditiile sale, o impresionanta colectie de meteoriti, fosile de dinozauri. Cladirea Muzeului de Istorie Naturala din Londra este in sine un spectacol, o creatie in stil roman, clasic, cu bogate ornamentatii interioare.



Institutia gazduieste expozitii temporare diverse, de la cele de arta contemporana la cele care prezinta istoria naturala in anumite regiuni putin cunoscute sau evolutia unor specii. Chiar daca multi s-au temut ca Muzeul de Istorie Naturala din Londra nu va putea tine pasul cu tehnica si stilul modern de viata, astazi aici veti gasi un centru de informare, prezentare si cercetare contemporan, interesat de subiectele importante ale momentului, oferind celor interesati o imensa baza de informatii prin colectiile sale.


2.  Muzeul Luvru, Paris, Franta



Cu siguranta cel mai cunoscut muzeu din lume si unul dintre simbolurile Frantei, Muzeul Luvru este astazi un amestec interesant de clasic si contemporan, incepand de la arhitectura - careia i s-a adaugat o moderna piramida de sticla - si sfarsind cu colectiile, ce incep din antichitate si se termina cu arta moderna. Arhitectural, intregul complex este  alcatuit din constructii de secol XII, alaturi de galerii de secol XVI si XVIII, un ansamblu fascinant si armonios, perfect pentru un muzeu.


    luvru noaptea

Multe dintre lucrarile prezentate aici nu sunt niciodata imprumutate altor muzee, fiind mult prea valoroase, ceea ce creste cota de atractie a muzeului. Mai mult, piesele de rezistenta sunt inspirat prezentate, fiind scoase in evidenta nu doar de spatiul disponibil, cat si de luminile bine alese. Practic, la Muzeul Luvru numarul capodoperelor este uluitor. Fie ca este vorba de Mona Lisa, de o fresca de Botticelli, de lucrari celebre ale Renasterii, veti avea nevoie de cateva saptamani bune pentru a le vedea macar in fuga. Si cu siguranta veti reveni.


1.  British Museum; Londra



british museum front    
Chiar daca se vor gasi voci care vor obiecta, British Museum din Londra merita cu siguranta primul loc in acest clasament, fiind unul dintre cele mai mari si importante institutii culturale din lume, cu o colectie uriasa si variata. Cu cele peste 13 milioane de exponate din colectie, British Museum ofera o imagine completa a istoriei culturii, sub toate formele ei, de la origini si pana in prezent.



CELE SAPTE ( 7 ) MINUNI ALE LUMII

Ca si acum, si in trecut cele sapte 7 minuni ale lumii au fost tinta unor indelungate dispute pe seama alegerii lor. Fara indoiala ca cele sapte minuni alese nu erau singurele constructii extraordinare. Anticii greci iubeau sa clasifice structurile miraculoase din lumea lor. Desi astazi ne gandim la “Cele 7 Minuni ale Lumii” ca la o singura lista a lor, de fapt, au existat mai multe liste in care erau cuprinse numai o parte dintre ele, dar si alte constructii care erau considerate “Minuni”.  Aceste liste au fost facute de diversi scriitori greci. Prima referire la notiune de “Lista a Minunilor Lumii” a fost gasita in scrierea lui Herodot numita “Istoria”.

Aceasta prima lista cuprindea numai Piramidele si Gradinile Suspendate dintre cele 7, alaturi insa si de alte constructii. Lista pe care o stim azi este atribuita poetului si istoricului Antipater din Sidon doar ca, lista contine “Zidurile Babilonului” in loc de “Farul din Alexandria”.Lista finala privind “Cele 7 Minuni ale Lumii” a fost stabilita in Evul Mediu de catre marele arhitect olandez Maerten van Heemskerck.
Farul din Alexandria a fost construit pentru ca marinarii din aceea vreme sa poata gasi tarmul cand se intorceau din calatoriile pe mare . A fost primul far din lume si a rezistat timp de 1500 de ani.
Farul era amplasat pe vechea insula Pharos, un fel de peninsula inglobata in cadrul orasului Alexandria. El se mai numea si Pharos, dupa numele insulei.
Orasul Alexandria a fost fondat in 331 inainte de Hristos de catre Alexandru cel Mare, regele Macedoniei.Dupa moartea sa , Ptolemeu Soter, rege al Egiptului, a stabilit aici capitala.In fata coastelor se gasea o mica insula, Pharos, al carei nume se presupune ca venea de la “insula lui Pharaon.”


 

 



  Insula a fost legata de uscat printr-un dig numit Hepstadion, fiindca avea sapte stadii lungime, adica 1300m. Din cauza conditiilor de navigatie foarte periculoase in lungul coastelor, se impunea construirea unui far.
Proiectul a fost conceput si initiat de catre Ptolemeu Soter in jurul anului 290 i.C., dar a fost realizat dupa moartea acestuia , de catre Ptolemeu al ll-lea Filadelful. Sostratus a fost arhitectul, dar detaliile si calculele au revenit Bibliotecii din Alexandria. Monumentul era construit in cinstea Zeilor Salvatori: Ptolemeu si sotia sa Berenice.
Dintre cele sase minuni disparute ale lumii, Farul din Alexandria pare a fi ultimul supravietuitor. De aceea i se cunosc atat pozitia cat si aspectul. Scrierile lui Strabon si ale lui Pliniu cel Batran descriu turnul si splendida marmura alba in care era imbracat.
Farul era construit din trei turnuri sau etaje, ridicate pe un fundament extrem de solid. In partea inferioara se gasea un turn de forma patrata, cu latura de 30m si inaltimea de 55m , cu 300 de camere de locuit, pentru garnizoana care deservea farul. Urma apoi un turn octogonal in care se insirau scari in forma de spirala , cu latura de 18,3m si o inlatime de 27,45m. Cu ajutorul scarilor se ajungea in cel de-al treilea turn , cilindric, cu o inlatime de 7,3m in care se facea focul si se aflau oglinzile. In varf se gasea statuia lui Poseidon. Inaltimea farului era de 117 m.
Pentru mentinerea focului era necesara o cantitate imensa de combustibil. Lemnele erau transportate , dupa unii autori, cu carute trase de cai sau catari care urcau pe o rampa in forma de spirala, iar dupa altii, cu ajutorul unor scripeti de la prima la a doua terasa si apoi pe scara. In spatele focului se gaseau oglinzi uriase de bronz, care reflectau lumina la distante de peste 50km, luminand rada si ghidand corabiile.In timpul zilei era folosita lumina solara, care era amplificata de uriasele oglinzi.
Dupa ce au cucerit Egiptul, arabii s-au indragostit de Alexandria si de bogatiile ei. Dar noii conducatori au mutat capitala la Cairo si cu aceasta ocazie au vrut sa mute si oglinda farului. Dar ea a fost coborata gresit si a fost sparta. In anul 956 d.C.un cutremur a zgaltait Alexandria, provocand numeroase stricaciuni farului, urmat de alte doua, in 1313 si 1323.
In 1480, sultanul Qait Bey a decis fortificarea Alexandriei si a construit un fort medieval pe amplasamentul vechiului far, folosind chiar piatra si marmura din ceea ce mai ramasese.Acum , langa actualul Fort Qait Bey, sub apele linistite ale marii se zaresc asa numitele fundatii ale farului.
Desi nu a supravietuit, Farul din Alexandria a fost luat drept model pentru numeroase monumente inaltate pe malurile Mediteranei si chiar in Spania.
Colosul din Rhodos a fost o statuie imensă construită în antichitate pe insula Rhodos din Grecia, una din cele şapte minuni ale lumii. Statuia îl înfăţişa pe zeul grec al Soarelui, Helios şi măsura cca 34 m. Construcţia s-ar fi realizat în 12 ani şi ar fi fost finalizată în anul 282 î.C. După unii, străjuia intrarea în portul din insulă. Conform cercetărilor mai noi, s-ar fi aflat aproximativ pe locul unde în prezent este intrarea în Castelul Templierilor .



Locul presupus de amplasament al Colosului din Rhodos (în faţa intrării în Castelul Templierilor)Rhodos devine în anul 408 î.C. capitala mai multor teritorii unite şi un important port comercial. Se bazează pe un aliat (Ptolemeu I al Egiptului). Macedonenii încearcă să rupă acestă alianţă, însă locuitorii din Rhodos sunt uniţi şi rezistă asediului. Colosul din Rhodos a fost construit în cinstea zeului soarelui, Helios, ca mulţumire pentru protecţia locuitorilor în timpul asediului. Chares din Lindos, un sculptor de pe această insulă, a fost angajat pentru construcţia statuii. Statuia ar fi străjuit intrarea în port timp de 56 de ani. Când soarele răsărea dimineaţa, se reflecta în suprafaţa de bronz şi făcea ca figura zeului să strălucească. În 225 î.C., în urma unui cutremur, i s-a rupt un picior. După prăbuşirea statuii, locuitorii din Rhodos au vrut să o reconstruiască, primind chiar o ofertă de la Ptolemeu al III-lea,însă un oracol le-a interzis.
După ce arabii au cucerit insula în anul 653, statuia a fost vândută de către aceştia unui evreu din Siria, care a cărat-o pe 900 de cămile, după cum spune legenda.
Statuia era construită din bronz şi întărită ulterior cu fier şi piatră. Se spune că au fost folosite 15 tone de bronz şi 9 tone de fier, însă calculele arată că aceste cantităţi au fost chiar mai mari. Avea o înălţime de 33 m şi stătea pe un soclu înalt de 15 m. Teoria că acest colos stătea cu câte un picior pe fiecare mal al portului este doar o legendă, pentru că în nici o scriere nu se specifică acest lucru. Se crede că ea a inspirat sculptorul francez Auguste Bartholdi care a construit Statuia Libertăţii din SUA

      Mausoleul din Halicarnas
este considerata cea de-a cincea minune a lumii antice situindu-se la sud de Efes, pe coasta sud-vestica a Asiei Mici. In anul 556 i.Hr., regele Persiei Cyrus II a cucerit aceasta zona, care ii oferea acces la mare.

 
Mausoleul din Halicarnas


     
      Regii persi puneau in tinuturile cucerite guvernatori numiti satrapi. Incepand din anul 377 i.Hr., satrapul Mausol guverna Caria, regiunea de coasta din sud-vestul Asiei Mici. Tatal sau, Hekatominos, contribuise la inflorirea economica a portului Halicarnas. Mausol a continuat extinderea acestei capitale de provincie.

De asemenea, s-a ingrijit sa lase mostenire orasului un monument nepieritor in amintirea tatalui sau si a sa, pe locurile unde au fost guvernatori. Prieten al culturii elene, el i-a chemat pe arhitectii greci greci Satyros si Phytheos. Ei s-au deosebit de ceilalti concurenti prin planul lor pe cat de neobisnuit pe atat de impunator: nu au conceput un monument scund, traditional in Grecia, ci o constructie foarte inalta. Mausol nu a putut sa beneficieze de "Mausoleul" sau. El a murit in anul 353 i.Hr. Vaduva sa, Artemiza, care ii era si sora, a continuat lucrarile incepute, Insa nu a trait destul de mult pentru a-si vedea opera terminata.

A murit la doi ani dupa sotul si fratele ei. Platiti bine de la inceput, arhitectii au continuat constructia pana la sfarsit, realizand mai ales un monument pentru propria lor glorie, care a fost mai tarziu celebrat ca una din minunile lumii antice. Pe un soclu inalt, de cinci trepte, cu dimensiunile de 39 de metri lungime si 33 latime, se gasea un suport lung de 33 de metri, lat de 27 si inalt de 22 de metri. Pe acesta se inalta templul funerar propriu-zis, sustinut de 39 de coloane, avand 39 de metri fiecare, singura parte ce amintea arhitectura greaca traditionala. Imediat deasupra acoperisului se mai inalta o piramida cu 24 de trepte, pe al carei varf trunchiat era asezata cvadriga. Cu o inaltime totala de 49 de metri, mausoleul ar fi putut rivaliza in zilele noastre cu o cladire cu 16 etaje.

Mana omului nu a distrus cel mai celebru monument funerar al Antichitatii, al carui nume a devenit generic pentru toate marile morminte construite mai tarziu. Marii cuceritori, cum ar fi Alexandru cel Mare, care a cucerit orasul Halicarnas in 334 i.Hr., au crutat monumentul si l-au tratat cu respect. De-abia in secolul al XII-lea d.Hr., un puternic cutremur a distrus monumentul, rezervandu-I o soarta trista, cea de cariera pentru construirea cetatilor fortificate ale cruciatilor. Resturile Mausoleului din Halicarnas, aflate în partea de nord a oraşului Bodrum
Piramida lui Keops este cea mai veche si totusi unica minune a lumii care a supravietuit numita si Marea Piramida din Gizeh.
Piramida a fost construita de faraonul Khufu, care a domnit in timpul celei de-a patra dinastii. Se pare ca piramida a fost construita in jurul anului 2560 i.H., cu scopul de a
servi drept mormint faraonului.
Traditia construirii piramidelor a inceput in Egiptul Antic ca o extindere ideii de "mastaba". Mastaba era o platforma care acoperea cavoul regal. Mai tirziu, a aparut traditia suprapunerii acestor platforme si astfel s-au nascut piramidele. Se crede ca Marea Piramida a fost construita intr-o perioada de 20 de ani.


 

 

  Timp de milenii, piramidele din Gizeh au aprins imaginatia omenirii. S-a spus despre ele ca sint "Grinarele lui Iosif" sau "Muntii Faraonului". Cind Napoleon a intrat in Egipt, in 1798, el s-a adresat astfel trupelor sale: "Soldati! Din virful acestor piramide ne privesc 40 de secole." Astazi, Marea Piramida este inclusa, impreuna cu celelalte piramide si Sfinxul, in regiunea turistica a Platoului din Gizeh. In acest loc se mai gaseste si un muzeu ce adaposteste misterioasa "Barca a Soarelui", decoperita abia in 1954, in partea sudica a piramidei. Cercetatorii au presupus ca barca a fost folosita pentru a purta trupul faraonului in ultima sa "calatorie" pe lumea aceasta sau ca mijloc de transportare a lui Keops in interiorul Marii Piramide.

Atunci cind a fost construita, Piramida avea 145,75 de metri inaltime. Cu trecerea timpului, ea a pierdut 10 metri din varf. Piramida lui Keops a fost cel mai inalt edificiu de pe Pamint, timp de mai bine de 43 de secole, fiind "depasita" abia in secolul al XIX-lea d.H.
Ea a fost acoperita cu placi netede din piatra. Unghiul de inclinare al fetelor laterale ale piramidei este de 51 grade si 15’. Fiecare latura este indreptata spre unul dintre punctele cardinale. Sectiunea orizontala a piramidei este, indiferent de nivelul ales, un patrat. Structura piramidei include doua milioane de blocuri de piatra, fiecare cintarind mai mult de doua tone.

Intrarea in piramida se afla pe partea laterala nordica. In interior se gasesc mai multe coridoare si galerii, dintre care unele conduc vizitatorul spre camera mortuara a faraonului, iar altele par ca nu duc nicaieri. Cavoul faraonului este situat chiar in centrul piramidei si la el nu se poate ajunge decit prin Marea Galerie. Sarcofagul este sculptat in granit rosu, ca si peretii camerei mortuare. Sarcofagul faraonului este numai cu un centimetru mai scurt decit intrarea in camera. Se presupune ca el a fost introdus pe masura ce

Fiecare colt este indreptat cu precizie catre fiecare dintre cele 4 puncte cardinale (nord, vest, sud si est). Pe latura dinspre nord se afla intrarea. In piramida au fost descoperite o serie de coridoare, galerii si gauri de aerisire. Camera mortuara a faraonului se afla chiar in mijloc, in “inima” piramidei si este accesibila numai din “Marea Galerie” in care se ajunge pe un culoar ascendent. Peretii acestei camere sunt construiti din granit rosu, iar pietrele au fost imbinate atat de bine, incat nu intra printre ele nici macar o carte de joc. In piramida a mai fost construita si o camera mortuara a reginei. Regretabil este faptul ca atat comoara cat si mumia lui Keops nu au fost gasite. Se crede ca au cazut prada jefuitorilor de morminte
Gradinile Suspendate din Babilon sau Grădinile suspendate ale Semiramidei , au fost gradini create artificial situate în apropiere de Babilon, astăzi Al Hillah, în Irak.
Se presupune ca acestea au fost construite de regele Nabucodonosor al II-lea în jur de 600 î.Hr.. pentru sotia sa , Semiramida cunoscuta ca Amytis din Persia.
Gradinile au fost distruse de cutremure după sec 2 î.Hr.
Gradinile suspendate sunt documentate extensiv de istorici greci cum ar fi Strabon şi Diodorus Siculus.
Acestea aveau forma patrata erau compuse din bolti arcuite, ascensiunea in terasa superioara se facea cu ajutorul scarilor .

Erau cultivatate cu plante agatatore care cresteau deasupra nivelului solului dar si cu arbori a caror radacini atarnau peste marginea teraselor. Întregul complex de plante era sprijinit pe coloane de piatra. Izvoare de apa erau urcate artificial in zona de sus cu ajutorul unor sisteme de tpul suruburilor elicoidale ( melcul lui Arhimede )

Prin urmare iarba era permanent verde la fel si ramurile arborilor. Tot complexul de plante avea un aspect luxuriant, in contrast complet cu desertul din imprejurimi.
TEMPLUL ZEITEI ARTEMIS DIN EFES
       Arhitectura templului este deosebita, datorita ei se afla acest templul astazi printre Cele Sapte Minuni ale Lumii. Templul grec era considerat ca o casa a sufletului, diferit de templul egiptean, care era casa zeului, si de catedrala, care este casa oamenilor.


  
IMAGINI TEMPLUL ZEITEI ARTEMIS

  Accesul catre terasa superioara a templului se facea printr-o scara de marmura construita in jurul intregii cladiri, o scara imensa impodobita cu multe ornamente si sustinuta de niste coloane inalte de 20 m si ele ornamentate foarte frumos, in total erau 127 de coloane.

Usa din centru era incadrata de doua statui de amazoane. Acoperisul era foarte frumos decorat. Faima Templului zeitei se datora, de asemenea, acelor extraordinare masti purtate de actori, care jucau roluri importante in viata religioasa si politica a cetatii.


Zeita insasi isi juca rolul atunci cand era nevoie: legenda spune ca l-a ajutat pe arhitectul templului sa aseze o piatra foarte mare care parea imposibil de ridicat si de asezat la locul ei.
Prin secolul al XVII-lea, Efesul era un stat pustiu, lovit de saracie si aproape parasit, dar templul zeitei Artemis nu a fost complet pierdut pentru omenire. Pana astazi au mai ramas cateva statui din templu care au fost o sursa de inspiratie pentru picturi aflate in catedrale mari din lume, cum ar Catedrala din Vatican. Efesul a fost unul din cele mai bogate centre bancare ale lumii antice, cu un templu magnific ce a fost intr-adevar una din Cele Sapte Minuni ale Lumii.
STATUIA LUI ZEUS DIN OLIMPIA (Olympia)

   Statuia lui Zeus Olympia este una dintre cele şapte minuni ale lumii antice, sculptată în fildeş, ornată cu aur şi avînd probabil o structură internă din lemn. Statuia, cu o înălţime estimată la aproximativ 12 m, a fost realizată de către sculptorul Phidias în preajma anului 435 î.C. în oraşul Olympia din Grecia. Pentru a o adăposti a fost construit un templu.Templul lui Zeus, a carui constructie a fost terminata in anul 457 i.e.n., avea, dupa toate probabilitatile, 64 de metri lungime si aproape 28 de metri latime.



  Constructia a fost incredintata lui Libon din Eleea, decorarea frontului anterior (reprezentand lupta lui Pelops cu Oenomaos) lui Paconios din Mendes, iar a frontului posterior (lupta centaurilor cu lapitii) lui Alcamenes.
Aici, in acest impresionant edificiu, a fost asezata statuia lui Zeus, pe care sculptorul Fidias l-a reprezentat cu sprancenele incruntate - caci Zeus manuia si fulgerele (mai tarziu, romanii il vor numi Jupiter Tonans). Fidias a fost, fara indoiala, cel mai pretuit dintre sculptorii vremii - mai celebru decat contemporanii sai Miron ("Discobolul") si Policlet ("Doryphor"); s-a nascut intre 490-495 i.e.n. si probabil ce era atenian de vreme ce Pericle obisnuia sa-i ceara sfatul in legatura cu treburile Cetatii; cunoastem numele tatalui sau, caci (dupa cum ne relateaza Pausanias) pe soclul statuii lui Zeus se afla gravata inscriptia "Fidias Atenianul, fiul lui Charmidas, m-a creat"; de asemenea cunoastem trei dintre operele sale cele mai insemnate, doua statui ale Atenei, una criselefantina (din aur si fildes) si una din bronz, precum si statuia lui Zeus Olimpicul; in sfarsit, stim ca a murit in jurul anului 431 i.e.n., informatie care ne ajuta sa stabilim cu oarecare aproximatie anul inaugurarii statuii din Olimpia, trecuta printre Cele sapte minuni ale lumii vechi.


Daca pornim, asadar, de la faptul ca Fidias si-a petrecut ultimii ani ai vietii la Olimpia si ca lucrarea sa anterioara, statuia Atenei Parthenos, a fost inaugurata in 438 i.e.n., ne ramane, pentru statuia lui Zeus Olimpicul, intervalul 437-431 i.e.n. Este, desigur, o ipoteza bazata pe conjuncturi (foarte probabila de altfel) in lipsa unor informatii exacte; Strabon si Pausanias ne-au lasat descrieri amanuntite ale impunatoarei statui, despre care vorbesc cu admiratie si respect, dar nu mentioneaza nicaieri anul inaugurarii - lucru firesc daca tinem cont ca Strabon si-a redactat Geografia cu peste patru veacuri mai tarziu, iar "Descrierea Eladei" a lui Pausanias dateaza din secolul II e.n.


Infatisarea statuii ne este cunoscuta astazi - mai bine cunoscuta decat a celorlalte "minuni" (bineinteles cu exceptia Marii Piramide, care a rezistat pana in zilele noastre) - din descrierile autorilor pomeniti mai sus si din imagini pastrate pe alte monumente si pe cateva monezi. Statuia, inalta de 15 metri il infatisa pe Zeus sezand pe un tron si (ne spune Strabon) "aproape ca atingea plafonul cu capul si vazandu-l nu te puteai impiedica sa gandesti ca, daca s-ar ridica in toata inaltimea sa, ar ridica acoperisul edificiului". Tronul, din abanos si bronz, cu bratele sustinute dse sfincsi, era bogat impodobit cu fildes, aur si pietre pretioase. Trupul zeului era din lemn de abanos, acoperit cu fildes, pe portiunile reprezentand pielea, iar imbracamintea si incaltarile turnate cu aur; pe cap, o coroana din frunze de maslin, in mana dreapta o statuie reprezentand-o pe Nik‚, zeita Victoriei, iar in cea stanga un sceptru pe care se afla un vultur.

Faptul ca Fidias a ales materialele tehnicii criselefantine - lemn imbracat in fildes si aur - ridica unele nedumeriri, stiut find ca aceste materiale sunt mai fragile ca marmura si mult mai fragile ca bronzul; ba mai mult: marmura si bronzul sunt infinit mai potrivite conceptiei artistice grecesti dominata de simplitate si sinceritate. O explicatie ne propun G. si T. Chitulescu (in Sapte monumente celebre ale antichitatii, Editura tehnica, Bucuresti, 1969): "Folosirea tehnicii criselefantine era foarte rara si (aplicata) numai atunci cand oamenii doreau sa ofere zeilor o marturie exceptionala a pietatii, recunostintei sau, poate mai omenesc, a vanitatii lor. Caci si aceasta minune a lumii antice, ca si celelalte, s-a nascut mai putin din intentia unui omagiu pios decat din dorinta de a uimi, de a minuna!".

Nu se cunosc imprejurarile in care a disparut statuia, dar nici in aceasta privinta nu lipsesc ipotezele. Mai intai, decaderea Olimpiei ca urmare a edictului imprial din 393, care interzicea ceremoniile (si jocurile olimpice); doi ani mai tarziu, expeditiile de prada ale gotilor, mari amatori de aur (nu stim ce cantitate de metal pretios a folosit Fidias la statuia lui Zeus, dar avem o cifra exacta pentru cea a Atenei Parthenos, 1152 kilograme de aur, iar Zeus Olimpicul avea dimensiuni mai mari si podoabe mai bogate); in sfarsit, nu trebuie sa uitam decretul din 426 e.n. al imparatului Teodosie II prin care se poruncea distrugerea lacaselor de cult pagane - decret care venea sa se adauge edictului imperial din 393. Alte ipoteze nu exclud pieirea statuii in incendiul care a mistuit templul in 408 sau in incendiul care a distrus, in 475, o buna parte din Constantinopol, unde ar fi fost transportata din ordinul imparatului.
Dar toate acestea sunt numai ipoteze, deocamdata neverificate prin texte sau pe alta cale. Cercetari intreprinse la Olimpia (de englezul Spencer Stanhope, francezul Quatremere de Quincy, germanul Ernest Curtius si multi altii) au scos inca in cursul veacului trecut la lumina mii de obiecte - intre care peste o suta de statui si basoreliefuri, din bronz, marmura si piatra - dar nici urma a statuii lui Zeus Olimpicul.

Ceea ce este iarasi in masura sa ne starneasca unele (amare) reflectii in legatura cu distrugatoarea sete de aur, careia vreme de veacuri omenirea i-a platit greu tribut si care a marit considerabil fragilitatea materialelor tehnicii criselefantine atat de agreata de sculptorul Fidias.
Se crede că în anul 394 d.C. statuia a fost transportată la Constantinopol, unde avea să fie distrusă de un incendiu în anul 475.
În 1958 a fost descoperit la Olympia şi atelierul lui Phidias unde s-a lucrat la realizarea statuii, şi au putut fi identificate câteva din tehnicile de lucru (ulterior atelierul a fost transformat într-o basilică creştină, în prezent ruinată



Cele mai ciudate 15 intrebari??

 

Iata mai jos, o lista cu multe dintre intrebarile ciudate la care nu putem da un raspuns exact:
1. De ce magazinele non-stop au incuietori?
2. De ce morcovii sunt mai portocalii decat portocalele?
3. Cu ce viteza se deplaseaza intunericul?
4. De ce nu exista mancare de pisici cu gust de soarece?
5. Daca superglue lipeste orice de ce nu lipeste si interiorul tubului?
6. Cum se traduce “Ziua Pacii” in engleza, fara sa sune vulgar in limba romana?
7. De ce se sterilizeaza acele cu care se fac injectiile condamnatilor la moarte?
8. Vreau sa imi cumpar un bumerang nou? Cum sa scap de cel vechi?
9. Daca azi sunt 0 grade si maine de 2 ori mai frig atunci cat de frig va fi maine?
10.  De ce nu castiga ghicitoarele la 6/49?
11. De ce iti trebuie programare la clarvazator?
12. Daca nimic nu se lipeste de teflon, cum e lipit teflonul de tigaie?
13. De ce balerinele merg mereu pe varfuri? nu ar fi mai simplu sa angajeze balerine mai inalte?
14. Daca despre o femeie care nu e moarta se zice ca e vie, atunci de ce nu face struguri?
15. Daca inotul slabeste, unde gresesc balenele?
16. Cum se va numi epoca care succede epoca contemporana?
17. Exista alt cuvant pentru cuvantul “sinonim”?
18. Daca uleiul de porumb e facut din porumb, cum este cu uleiul de corp?
19. Cum ar arata scaunele daca am avea genunchii la spate?
20. Un termos pastreaza vara bautura rece, iarna calda. De unde stie termosul ca e vara?
21. De ce ” prescurtare” e un cuvant asa lung?
22. Daca Supermen e asa destept de ce isi ia chilotii peste pantaloni?
23. Primesti banii inapoi daca taxiul merge cu spatele?
24. Adam avea buric?
25. daca o pisica pica in picioare si o bucata de unt pica pe partea care e unsa atunci ce se intampla daca lipim o bucata de paine cu unt pe spatele unei pisici si o aruncam pe fereastra?
26. De ce Tarzan nu are barba?

10 reguli ca să nu te îngraşi de Sărbători

Detlef Pape, cel mai cunoscut nutriţionist german, ne învaţă să fim cumpătaţi

Nutriţionistul ne recomandă să nu bem mai  mult de 250 ml  de vin pe zi


Nutriţionistul ne recomandă să nu bem mai mult de 250 ml de vin pe zi
Detlef Pape, de 55 de ani, cel mai cunoscut doctor nutriţionist german, ne învaţă cum să facem faţă cu brio meselor care vor urma, de Sărbători. Fără să ne înfometăm, ne putem face cam toate poftele şi, dacă urmăm sfaturile medicului german, putem chiar să dăm jos câteva kilograme. Pentru asta, Pape a dezvăluit zece reguli de aur:

1 Mâncaţi doar de trei ori pe zi, iar între mese este necesară o pauză de cinci ore.
2 Micul dejun trebuie să fie bogat în carbohidraţi. Mâncaţi multe fructe şi legume.
3Aveţi mare grijă la consumul de cozonac. Un kilogram deţine jumătate de kilogram de unt. Aşa că rezumaţi-vă la o sigură felie pe zi.
4 La fiecare masă folosiţi condimente. Cele iuţi ajută la arderile de grăsimi.
Detlef Pape
Detlef Pape
5 Faceţi multă mişcare. În această perioadă, dacă vreţi să mâncaţi ce poftiţi, trebuie să faceţi circa 3.000 de paşi zilnic, între mese.
6 Beţi 2 litri de lichid zilnic. Sucurile naturale, preferabil făcute de dumneavoastră, vă umplu corpul de vitamine.
7 Seara, consumaţi alimente bogate în proteine. 250 g de carne de peşte sau de pui. În timpul nopţii, corpul repară, ca într-o făbricuţă, 50 - 70 de milioane de celule care sunt compuse din proteine.
8 Consumaţi cât mai puţin alcool. 250 ml de vin sau 0,5 l de bere sunt suficienţi, pe zi.
9 Alungaţi stresul. Sărbătorile sunt un motiv de bucurie, linişte şi dragoste în familie. Stresul nu trebuie să-şi vâre coada în aceste clipe.
10 Dormiţi măcar şapte ore pe noapte. E de preferat să vă culcaţi înainte de miezul nopţii. Arderile grăsimilor din corp sunt stimulate de minune în acea perioadă a nopţii, dacă dormiţi.




Este o ocazie speciala atunci cand esti martorul unui eveniment spectaculos si reusesti sa capturezi acea “imagine sau acea scena dintr-un milion”, pentru ca te-ai aflat la locul potrivit, in momentul potrivit, avand o camera video in dotare. Dezastre naturale si fenomene inexplicabile nu au loc pe toate drumurile, dar, chiar si asa, exista cateva filmari ale acestor evenimente. Dezvoltarea din ultimii 20 de ani a industriei de aparatura foto-video de uz domestic a facut posibila imortalizarea si transmiterea in toate colturile lumii a unor evenimente neobisnuite si uluitoare. Celebrul YouTube ne permite tuturor sa urmarim aceste momente adunate de pe tot Globul, iar un top 10, poate subiectiv, al celor mai impresionante filmulete de pe acest site va fi prezentat in randurile ce urmeaza.
10. Surfing pe tsunami

Mike Parsons este unul dintre cei mai impresionanti atleti ai planetei. Prolific si entuziast surfer, barbatul in varsta de 45 de ani este unul dintre cei mai buni practicanti ai acestui hobby, care ii serveste si ca mijloc de subzistenta. Mike a devenit faimos mai ales datorita acestui videoclip, care il infatiseaza "calarind" cu placa de surf "coamela" unui val inalt de 20 metri, in apropierea plajei Jaws, din Hawaii. Evenimentul a fost filmat din elicopter si este in intregime autentic. La acea data, a inregistrat recordul pentru cel mai mare val pe care s-a facut vreodata surfing, dar Parson si-a doborat propriul record mai tarziu, in 2008, la Cortes Bank. Barbatul are numeroase videoclipuri in care practica surfingul, intre care se numara si cel denumit Billabong Odyssey, la randul sau foarte spectaculos.


9. "Spargatorii de mituri" se joaca cu heliu si cu hexafluorida de sulf

Este vorba despre un experiment foarte simplu, dar de mare impact, exemplificat in programul de televiziune "Spargatorii de misturi" de pe Discovery Channel. Toata lumea stie care sunt efectele inhalarii de heliu, vocea se subtiaza pentru cateva secunde si capata un timbru nefiresc de inalt. Fenomenul este explicat prin faptul ca fiind de sase ori mai usor decat aerul, heliul permite circularea mult mai rapida a sunetului prin gat, ceea ce il "ascute". Adam Savage a decis sa vada ce se intampla in cazul inhalarii de sulf, care este mult mai dens decat aerul si are, prin urmare, consecinte opuse celor ale inhalarii heliului. Cu alte cuvinte, va ingrosa foarte mult vocea, aceasta sunand ca de pe o inregistrare ascultata cu incetinitorul. Experimentul este, intr-adevar, spectaculos.
 


8. Prabusirea zborului 961 al companiei aeriene etiopiene

Zborul etiopian 961 a fost deturnat la 23 noiembrie 1996 de trei cetateni din Etiopia care doreau sa obtina azil politic. Etaland o bomba falsa, atacatorii au solicitat schimbarea destinatiei avionului catre Australia. Pilotul le-a explicat ca nu ajunge combustibilul pentru acea ruta, dar deturnatorii l-au ignorat si l-au fortat sa se abata deasupra apelor Oceanului Indiana din apropierea Insulei Grand Comoro. Atunci cand avionul a incercat sa aterizeze, s-a lovit cu unul dintre motoare de un recif de corali, ceea ce a a provocat rotirea fortata inspre stanga si o rupere instantanee. In mod tragic, 125 de pasageri din cei 175, impreuna cu echipajul, au decedat in urma accidentului. Un turist a realizat filmarea momentului, crezand ca asista la un show aerian. Aceasta ar putea fi cea mai clara si cea mai tulburatoare prabusire a unui avion inregistrata vreodata


.
7. Alunecarea de teren de sub Ruta 168 din Japonia

O alunecare de teren este un fenomen geologic adesea intalnit in Japonia. Aproximativ 75% din suprafata acestei tari este formata din teren impadurit, muntos si inadecvat agriculturii sau popularii. Din cauza acestui nivel ridicat al reliefului, al precipitatiilor abundente, al cutremurelor si al solului moale, Japonia este extrem de expusa alunecarilor de teren. In Tara Soarelui Rasare, multe sosele aglomerate sunt construitea de-a lungul povarnisurilor muntoase. Ruta 168 este o autostrada nationala ce leaga Shingu, Wakayama de Hirakata, Osaka. Alunecarile de teren precum cea filmata provoaca adesea probleme in regiune. Autostrazile sunt frecvent blocate si multi oameni raman fara posibilitatea de a se intoarce acasa. Situatia i-a motivat pe edilii oraselor sa adopte mai multe masuri de prevenire a alunecarilor de teren si numeroase programe de siguranta. In videoclip se poate vedea cum fenomenul teluric ingroapa absolut tot, inclusiv gardurile protectoare ce flancheaza autostrada.


6. Masina-fantoma

Intr-o noapte, politia din Garden City, SUA se afla in urmarirea unui autoturism suspect. Vehiculul se misca haotic si a refuzat sa traga pe dreapta la somatiile acustice si luminoase ale echipajului de politie ce il urmarea. In videoclip, pare sa accelereze si sa incetineasca extrem de rapid si la viteze nefiresti. In timpul urmaririi, masina intra intr-o parcare incercuita de un gard, iar iuresul pare a se termina. Brusc insa, vireaza direct catre gardul respectiv si, in mod misterios, pare sa treaca prin el, fara a-l atinge. Tot ce se mai poate vedea prin ochiurile gardului sunt stopurile masinii care se indeparteaza. In urma nu raman semne ale vreunei coliziuni, la nivelul gardului sau in jurul sau. Masina politiei se opreste, iar vehiculul-fantoma si ocupantii sai nu sunt niciodata localizati. Supranatural sau nu, evenimentul este cu siguranta impresionant.


5. Leul Christian

In 1969, John Rendall si Anthony Bourke au cumparat un pui de leu de la magazinul Harrods, din Londra. L-au botezat Christian si l-au crescut timp de un an, inainte de a-l elibera in salbaticie. Dupa ce au aflat ca tanarul leu a fost introdus cu succes in habitatul sau natural, cei doi barbati au intreprins o expeditie in Kenya, pentru a se intalni cu leul ce le-a apartinut candva. Acest lucru se intampla la un an dupa instrainarea lui, iar ei erau insotiti de un echipaj de televiziune specializat in filme documentare. Multi conservatori i-au avertizat pe Bourke si Rendal ca leul Christian nu isi va mai aminti de ei. Reintalnirea care a avut loc ajunge insa direct la inima oricui iubitor de animale care priveste momentul filmat. Christian se apropie prudent initial, dar apoi vine grabit si se arunca in bratele fostilor lui stapani. Documentarul mai arata si doua leoaice si un pui maricel afisand un comportament prietenos fata de vizitatorii umani.


4. Explozia navei cosmice Challenger

Era ceaa de-a 25-a lansare oficiala a unei nave cosmice efectuata de SUA si cea de-a zecea calatorie in spatiu a aeronavei Challenger. Era o misiune speciala, care o avea la bord pe Christa McAuliffe, castigatoarea unui concurs in vederea participarii la "Proiectul Spatial al Profesorului", desfasurat de NASA. Misiunea lui Challenger a fost intarziata de mai multe ori, inainte de a fi definitiv stabilita pentru 28 ianuarie 1986. La 73 secunde dupa lansare, Challenger s-a rupt si a explodat, provocand moartea tuturor celor 7 membri ai echipajului. S-a stabilit, mai tarziu, ca accidentul s-a petrecut din cauza unei erori a propulsorului drept al rachetei. A reprezentat unul dintre cele mai tragice accidente din istoria Statelor Unite si a fost filmat in direct chiar de televiziune.


3. Paul Potts canta Nessun Dorma

Paul Potts este un tenor din Marea Britanie care a castigat prima serie a show-ului Britain's Got Talent. Inaintea acestei competitii era doar un agent de vanzari de telefoane mobile. Acest videoclip il prezinta interpretand capodopera "Nessun Dorma", care l-a adus instantaneu in varful topului concurentilor. Este vorba despre unul dintre cele mai populare videoclipuri din istoria YouTube. Dupa castigarea concursului, Potts a pornit intr-un mare tur mondial, constand din 97 de concerte sustinute in 85 de orase din 23 de tari. Primul album al lui Paul Potts, One Chance, a fost premiat cu mai multe discuri de platina. Potts a urcat pe locul unu in 13 topuri muzicale din tari diferite din toata lumea, facand dovada faptului ca oriunde exista amatori ai muzicii bune de opera. Un scenariu similar s-a intamplat si in cazul lui Susan Boyle.


2. Batalia din Kruger

Stii cu siguranta ca un videoclip postat pe YouTube a devenit faimos atunci cand are propria sa pagina pe Wikipedia. Este cazul bataliei de la Kruger. Scena a fost filmata in septembrie 2004, in apropierea unei oaze din Parcul National Kruger, localizat in Africa de Sud. Prezinta o lupta epica din viata reala intre o grupare de lei, o turma de bivoli si doi crocodili. Totul incepe cu atacul leilor asupra unui turmac si atragerea lui inspre apa. In timp ce leii incearca sa isi termine de ucis prada, un crocodil musca puiul de bivol si incearca sa il ia. Leii se opun si trag animalul din apa, urmand insa a fi atacati de turma furioasa de vite. Este un videoclip uimitor, care prezinta foarte elocvent lupta pentru supravietuire a animelelor.


1. Valul Tsunami din 2004 din Oceanul Indian

Pe 26 decembrie 2004, un cutremur cu magnitudinea de 9,3 grade pe scara Richter a lovit coasta vestica a insulei indoneziene Sumatra. Ceea ce a urmat a fost un tsunami devastator care a maturat cea mai mare parte din coastele oceanului Indian. A reprezentat unul dintre cele mai distrugatoare dezastre naturale inregistrate in istorie, iar peste 225.000 de persoane au fost ucise in 11 tari. Zonele cele mai lovite au fost Indonezia, Sri Lanka, India si Thailanda. Pe net au circulat numeroase imagini triste si terifiante ale tsunami-ului in timp ce devasta regiunile de coasta. Plajele si atractiile turistice au fost primele lovite in majoritatea locurilor. Videoclipul prezinta o compilatie a mai multor filmulete de acest fel.


 

Top 10 – Cei mai înalți munți din lume

10. Muntele Annapurna – Nepal

Se află pe locul zece dintre cele mai înalte zone muntoase din lume, cu o altitudine de 8091 de metri.
9. Muntele Nanga Parbat – Pakistan
Nanga Parbat are o înălţime de de 8155 m și este unul dintre cei mai periculoși munți, reprezentând un risc mortal pentru alpiniștii care se aventurează pe crestele sale.
8. Muntele Manaslu – Nepal
Manaslu este situat în Mansiri Hima în Nepal, cu o altitudine de 8163 m.
7. Muntele Dhaulagiri – Nepal
Dhaulagiri (în traducere Muntele Alb) este în prezent un punct de atracție pentru turişti şi alpinişti, cu o înălţime de 8167 m.
6. Muntele Cho Oyu – Nepal / Tibet
Cho Oyu (în traducere Zeița de Topaz) este situat în Himalaya la graniţa dintre China şi Nepal și are înălţimea de 8201 m.
5. Muntele Makalu – Nepal / Tibet
Muntele Makalu are o altitudine de 8463 m, și se află situat la graniţa care dintre Nepal şi China.
4. Muntele Lhotse – Nepal
Lhotse are două nume diferite, Lhotse este denumirea oficială, în Nepal, iar al doilea este Lhozê în limba chineză. Este situat la graniţa care leagă Tibetul (China) de Khumbu (Nepal). Înălţimea sa este de 8511 m.
3. Muntele Kangchenjunga – Nepal
Kangchenjunga măsoară 8586 m, iar numele său înseamnă ”Cele cinci comori ale zăpezii” ( doarece este binecuvântat cu cele cinci comori ale lui Dumnezeu: aur, argint, pietre prețioase, grâne și cărți sfinte).
2.  Muntele K2 (Muntele Godwin Austen) – Pakistan
K2 are înălţimea de 8611 m, litera K desemnează masivul Karakorum, uriaşul lanţ muntos aflat la nord-vest de Himalaya centrală, iar cifra 2, o ordine stabilită arbitrar de primii topografi. Este un munte extrem de periculos și mulți alpiniști au murit încercând să-l cucerească.
1. Muntele Everest – Nepal / Tibet
Everest este muntele cel mai înalt din lume și are 8848m. În nepaleză numele muntelui este Sagarmatha (Zeiţa Cerului), iar în Tibet este cunoscut sub numele de Chomolungma (Mama Universului). Numele din limba engleză, Everest, a fost dat în onoarea topografului britanic Sir George Everest.

 





TOP 10: Cele mai frumoase Cascade ale lumii
TOP 10: Cele mai frumoase Cascade ale lumii
Ne putem doar imagina ce a simţit primul om care a dat peste o cascadă. Fascinaţie totală. Şi chiar şi acum, după ce oamenii s-au obişnuit cu acestea, tot mai suntem fascinaţi de ele.

Indiferent că asta se întâmplă datorită efectului vizual pe care îl au, rarităţii lor sau incapacităţii noastre de a percepe un râu pe verticală, cascadele au fost mereu de o frumuseţe extraordinară. Iata un top al celor mai frumoase cascade din lume.

Locul 10 - Cascada Victoria - Zimbabwe/Zambia



Lăţimea sa de circa un kilometru şi jumătate face din Victoria cascada cu cea mai mare lăţime din lume şi cea mai mare atracţie turistică a Africii. Dominând de la înălţime pădurea tropicală ce adăposteşte întreaga varietate a vieţii sălbatice africane, cascada Victoria este o privelişte de neuitat.

Locul 9 - Cascada Nachi - Japonia



De-a lungul muntelui Nachi, din Japonia, sunt înşirate numai puţin de 48 de cascade, dar cea pe care o numim Cascada Nachi se distinge clar dintre toate, fiind la o înălţime de peste 120 de metri - ceea ce o face cea mai mare din ţară - şi reprezentând practic o pârtie decupată în mijlocul pădurii. Rândurile de scări de piatră aşezate de o parte şi de cealaltă a cascadei sunt vizibile de la distanţă. Aşa cum este cazul mai multor elemente ale naturii, cascadele au fost mereu considerate sacre în Japonia, dar aceasta a fost considerată o entitate divină.

Locul 8 - Cascada Giessbach, Elveţia



Cascada Giessbach este aşezată în mijlocul unui peisaj specific elveţian şi domină zona prin atitudine. Numele vă este poate cunoscut, pentru că acolo, în vara lui 1999, câţiva turişti au decedat fiind prinşi de puhoiul de apă. Această tragedie nu a afectat turismul în acea regiune, oamenii continuând să vină aici pentru a se bucura de rafting şi parapantă, sau pur şi simplu pentru aerul acestei părţi a Elveţiei.

Locul 7 - Cascada Upside Down (cu susul în jos) - Oahu, Hawaii



Numele spune practic totul despre ea. Izvorând din culmile Muntelui Konahuanui, apa cascadei cade preţ de caţiva metri pentru ca apoi vântul şi curentii puternici să o împingă în sus. Doar aceasta privelişte merită o vizită acolo, dar la sosire vei vedea de ce Oahu este cea mai vizitată dintre insulele din Hawaii. Cei pasionaţi de istorie, pot merge în apropiere pentru o vizită la Pearl Harbor.

Locul 6 - Gullfoss - Islanda



Gullfoss este cea mai mare cascadă din Europa şi trece drept cea mai frumoasă din Islanda. În contrast cu multe cascade nord-americane, Gullfoss este şi în ziua de astăzi 100% naturală, fără ca omul să fi influenţat cumva cursul naturii. Turiştii pot merge chiar deasupra cascadei şi îşi pot chiar trece mâna prin apă, dacă vor. Această cascadă are o aură mitica şi bineînţeles că în zonă există şi câteva legende despre ea. Una din aceste legende spune că în spatele peretelui de apă, într-o peşteră, există o comoară ascunsă, ceea ce aduce în fiecare ani aici câţiva vânători de comori.

Locul 5 - Angel Falls (Cascada Îngerului) - Venezuela



La o înălţime de peste 822 de metri, Cascada Îngerului este cea mai înaltă din lume şi este aflată în zona salbatică Gran Sabana a Venezuelei. Este o experienţă în sine un drum până la această cascadă: nu are drumuri de acces, iar turiştii trebuie să aleagă între o plimbare de câteva zile, un drum cu barca sau un pilot experimentat care să conduca un DC3 prin munţi. La sosire te poţi afla într-o stare care îţi cere să te aventurezi şi să decizi că trebuie să profiţi de recenta legalizare a skydiving-ului de deasupra cascadei.

Locul 4 - Cascada Ahuii - Nuku Hiva, Polynezia Franceză



Nuku Hiva este cea mai mare insulă a arhipelagului Marquesas, o regiune care i-a atras privirile lui Charles Darwin. Ei bine, de când cei de la CBS au pregătit zona pentru o altă serie a reality show-ului "Supravieţuitorii", această oază naturală a început să pară din ce în ce mai artificială, aşa că trebuie să te grăbeşti să o vezi înainte ca aceste schimbări să fie ireparabile. Iar scuza cea mai buna pentru a face o astfel de vizită este Cascada Ahuii. La o înălţime de peste 300 de metri, este una dintre cele mai înalte din lume, iar pădurea tropicală ce o înconjoară o face să fie cel mai important reper al insulei.

Locul 3 - Râul Apsat - Rusia



Nu departe de raul Apsat sunt rămăşiţele uneia dintre închisorile lui Stalin, iar în timp ce oamenii de atunci nu aveau timp pentru frumuseţile naturii, călătorul de azi găseşte superbă această zonă alpină a regiunii Kodar. Cascada se aflî în Defileul de Marmura (Marble Ravine) şi cade de la o înălţime de circa 10 metri într-un canion presărat cu gheţari antici. Ai grijă că terenul este unul foarte dur, nu degeaba a fost ales pentru a construi aici o închisoare.

Locul 2 - Cascada Niagara - Canada/SUA



La graniţa dintre Canada Şi SUA, Cascada Niagara nu este nici cea mai înaltă, nici cea mai lată cascadă din lume, dar impresionează şi în mod cert este cea mai puternică. În fiecare minut, peste 130 de milioane de litri de apă pleacă de pe culmea cascadei, jumatăte din aceasta cantitate fiind directionată câtre centralele energetice care fac din Cascada Niagara cea mai mare sursă de energie hidroelectrica de pe Mapamond. Nu numai că Niagara este unul dintre cele mai vizitate locuri de pe Pământ, dar se pare că noţiunea de turism aici a apărut. Oamenii se înghesuiau aici încă din secolul 19, iar acest succes a făcut ca întreaga zonă să fie presărată cu muzeuri de figuri din ceară, parcuri de distracţii şi multe alte moduri de a petrece timpul liber.

Locul 1 - Cascada Iguazu - Argentina



Cascada Iguazu este compusă nu din una, ci din 275 de cascade şi căderi de apă separate, pe o distanţă de peste 4 kilometri. Înconjurată de bamboo, palmieri şi ferigi, populată cu papagali şi decorată de ruinele unei misiuni iezuite din secolul 18, Cascada Iguazu pare suspendată în timp, ceea ce a făcut să fie o locaţie perfectă pentru filmările la "The Mission", în anul 1986.

 

Top 10 cele mai periculoase orase din lume! Unde n-ar trebui sa-ti faci vacanta!


Unii dintre noi deja viseaza cu ochii deschisi la vacanta de vara. Daca te gandesti, ca in anoptimpul calduros, sa pleci intr-un loc indepartat, unde sa descoperi noi culturi si mentalitati, dar nu te-ai hotarat inca, noi te sfatuim sa stai departe de destinatiile riscante. Incont.ro iti spune care sunt cele mai periculoase orase din lume, pe care n-ar fi indicat sa le vizitezi anul acesta.
Top 10 cele mai periculoase orase din lume! Unde n-ar trebui sa-ti faci vacanta!
Iata care au fost considerate cele mai periculoase zece orase in 2011, de urbantitan.com
1. Bogota, Columbia
Bogota este cea mai nepotrivita destinatie pentru anul acesta. Desi securitatea din Columbia a scazut in ultimii ani, violenta narco-traficantilor continua sa afecteze, si azi, cateva dintre zonele rurale, dar si capitala tarii. In august 2010, o bomba a explodat, aproape de postul de radio Caracol, din Bogota, iar in octombrie, autoritatile columbiene au reusit sa dezarmeze o alta bomba, care era destinata Centrului National de Administratie din Bogota.
Pe deasupra, cateva organizatii criminale columbiene rapesc oameni, pentru care cer rascumparare sau ii folosesc pentru negocierile politice.
Columbia are una dintre cele mai crescute criminalitati din lume, iar acest lucru ar trebui sa fie suficient pentru ca tu sa intelegi pericolele carora te expui, daca o vizitezi.
Bogota este capitala Columbiei. Metropola populata de peste opt milioane de locuitori, este a patra comunitate urbana din America de Sud, dupa Sao Paulo, Buenos Aires si Rio de Janeiro.
2.Ciudad Juarez, Mexic


Ciudad Juarez este unul din orasele care inregistreaza cea mai mare crestere a populatiei. Si asta, in ciuda faptului ca, a fost de asemenea, numit, “cea mai violenta zona din lume, cu exceptia zonelor de razboi”.
Odata cu cresterea populatiei acestui oras, creste insa si crima organizata. In 2009 au avut loc aproximativ 2.600 de crime, iar anul trecut s-au inregistrat peste 2.500 de morti.
Viata publica din orasul mexican este aproape paralizata. Oamenilor le este teama sa se plimbe pe strada, din cauza atacurilor frecvente si rapirilor care au loc aici. In ultimii zece ani, peste 400 de femei au fost victimele agresiunilor sexuale in Ciudad Juarez.
Ciudad Juárez este cel mai populat oras din statul Chihuahua, Mexic, avand peste 1,5 milioane de locuitori. Zona metropolitana, numita El Paso del Norte, grupeaza Ciudad Juárez (Mexic), dar si El Paso si Sunland Park (New Mexico), din Statele Unite ale Americii si are peste 2 milioane de locuitori, fiind cea mai mare zona metropolitana, de frontiera din lume.
Ciudad Juarez este considerat cel mai periculos oras din Mexic, fiind cunoscut in special pentru violentele cartelurilor de droguri. Pe 15 august anul trecut, in Ciudad Juarez au avut loc 14 asasinate (intr-o singura zi!).

3.St. Louis, Missouri
St. Louis a fost considerat anul trecut, cel mai periculos oras din America de Nord, intrecand Camden, Detroit si New Orleans, potrivit unui grup de cercetatori, care a realizat o analiza pe baza statisticilor de criminalitate ale FBI. Nu este prima nominalizare de acest fel pentru orasul american. In 2006 a primit acelasi titlu “onorant”, iar in 2009 a fost al doilea oras periculos de pe continentul american.
In estul orasului au loc peste 65% dintre crimele violente. Anul trecut, s-au inregistrat peste 2.700 de crime violente. Cea mai mare zona urbana din Missouri ocupa pozitii fruntase la toate categoriile de infractiuni. St. Louis are peste 350.000 de locuitori.
4.Port-au-Prince, Haiti
In ciuda schimbarilor care au avut loc in ultimii ani, in Port-au-Prince, capitala statului Haiti, au loc, regulat, diverse demonstratii si manifestari violente. In plus, nu exista practic nici o Politie locala care sa poata controla violenta din oras si din intregul stat. Multe orase din Haiti sunt controlate indirect, de criminali.
Guvernul Statelor Unite acorda asistenta politiei din Haiti, inca din 2004. In ciuda acestui lucru, oamenii legii din Port-au-Prince nu le pot garanta securitatea nici locuitorilor si nici turistilor din Haiti.
Mai mult decat atat, Haiti face parte printre cele mai mari patru state din SUA in care se face trafic de droguri.
Rapirile, crimele, amenintarile cu moartea, drogurile, jafurile armate sunt lucruri obisnuite in cel mai mare oras din Haiti.
Orasul Port-au-Prince este situat pe coasta de vest a tarii, la Atlantic si are o populatie de peste 2 milioane de locuitori.
In ianuarie anul trecut, orasul a fost lovit de un cutremur puternic, care s-a soldat cu 230.000 morti, 300.000 raniti si aproape un milion de oameni ramasi fara adapost.
Si inainte de cutremur, infrastructura statului Haiti era precara, majoritatea localnicilor traind la limita saraciei. Dupa catastrofa, orasul a fost distrus aproape in totalitate. SUA si numeroase state si organizatii din intreaga lume, au acordat ajutoare masive pentru ca Haiti sa poata depasi tragedia.
5. Mogadishu, Somalia
Mogadishu este o alta destinatie care trebuie ocolita de turisti. Anul trecut, teroristii au lansat un atac militar impotriva Guvernului Federal de Tranzitie si a Uniunii Africane.
In august 2010, o bomba a explodat pe marginea drumului si a distrus trei microbuze, omorand noua persoane si ranind alte 25.
In septembrie, doi atentatori sinucigasi s-au omorat pe aeroportul Mogadishu, provocand teroare si panica printre persoanele aflate la fata locului.
In Mogadishu, dar si in multe alte regiuni din Somalia, crimele violente, rapirile, obstcolele de pe strazi, amenintarile si atacurile teroriste sunt la ordinea zilei.
Mogadishu este cel mai mare oras din Somalia si capitala acestei tari. Din cauza dezordinii cauzata de razboiul civil, populatia acestui oras poate doar fi estimata, undeva intre 1,5 si 3 milioane de locuitori.
Localizat pe regiunea de coasta Benadir din Oceanul Indian, Mogadishu este un important port maritim.

6. Caracas, Venezuela
Si Caracas a fost considerat unul dintre cele mai periculoase orase ale lumii, in 2010. In ceea ce priveste anul acesta, capitala Venezuelei se afla pe locul sase in top.
Rata criminalitatii din Venezuela este una dintre cele mai ridicate din lume, avand in vedere ca violenta de aici rezulta din traficul de droguri si din cauza pozitiei geografice (situata langa Columbia, o alta tara „vestita” pentru actele de violenta).  
Jafurile armate sunt ceva obisnuit in Caracas, chiar si in zonele considerate sigure din oras, vizitate frecvent de turisti.
Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta Caracasul este rapirea de persoane. Infractorii cer in schimbul eliberarii victimelor,  recompense grase, sub forma de bani cash. Astfel de lucruri se intampla in intreaga lume, insa aici, implicati in aceste cazuri, sunt chiar oamenii legii, potrivit unor investigatii ale Politiei. Crimele, coruptia, hotii de buzunare, inselatorii cibernetice, sunt doar cateva dintre cele ce se intampla in Caracas.
Capitala Venezuelei este situata in nordul tarii, aproape de Marea Caraibelor. Are o populatie de peste doua milioane de locuitori in oras si peste 5,6 milioane in zona metropolitana.
Orasul a fost fondat in 1567 de exploratorul spaniol Diego de Losada, sub numele Santiago de León de Caracas, iar azi este printre cele mai dezvoltate orase din America de Sud si un important centru economic in regiune.
7. Port Moresby, Papua Noua Guinee
Capitala Port Moresby este cel mai mare oras din Papua Noua Guinee, avand o populatie de peste 300.000 de locuitori. Situat pe tarmul golfului Papua, pe coasta sud-estica a insulei Noua Guinee, orasul a fost fondat de Capitanul John Moresby in 1873 si poarta numele de azi, in onoarea tatalui acestuia, amiralul Sir Fairfax Moresby.
Crimele care au loc aici sunt motive serioase de ingrijorare pentru autoritatile din Port Moresby.
Daca vrei sa calatoresti in aceste locuri, te supui multor riscuri, printre care crime violente, violuri si jafuri. In plus, s-ar putea sa ai de-a face si cu hotii de buzunare ori hotii de masini.
Pana si plimbarile prin locurile publice, plajele, parcurile si chiar si cimitirele pot fi periculoase pentru turisti. Transportul public  este extrem de periculos in aceasta tara. Cea mai sigura metoda prin care poti sa calatoresti in Papua Noua Guinee este sa inchiriezi o masina.
Pe langa faptul ca este o tara cu o rata a criminalitatii destul de ridicata, Papua Noua Guinee este si o zona seismica. Au loc frecvent tzunami, cutremure sau alunecari de teren.

8. Grozni, Cecenia, Rusia
Orasul Grozni a fost numit de catre ONU, in 2003, „cel mai distrus oras din lume”, in urma razboaielor extrem de distructive care au avut loc aici, incepand cu 1990, atunci cand armata rusa a demolat o mare parte a acestui oras.
Gangsterii si coruptia au fost cele mai mari probleme cu care s-au confruntat putinele autoritati ramase. In Grozni, au loc frecvent crime politice, violuri si rapiri.
Desi cateva dintre cladirile distruse sunt reconstruite, cei mai multi oameni continua, azi, sa traiasca fara electricitate sau apa. Cei mai multi ceceni au fugit spre locuri precum Daghestan sau Azerbaidjan, avand in vedere ca tara lor natala nu este sigura.
9. Santo Domingo, Republica Dominicana
Santo Domingo este capitala Republicii Dominicane. Acest oras a fost construit dupa colonizarea noii lumi si a fost considerat prima capitala americana, datorita progresului cultural pe care l-a facut la vremea respectiva, si anume: construirea primei catedrale, a primei universitati si a primului spital din intreaga America.
Daca iti doresti de mult timp sa calatoresti in Republica Dominicana si te-ai gandit ca vara aceasta ar fi momentul ideal, poate ar trebui sa te mai gandesti putin.
Pe intreg teritoriul Republicii Dominicane au loc numeroase demonstratii, proteste, greve generale si chiar crime. Desi demonstratiile politice nu apar, in general, in zonele frecventate de turisti si nu vizeaza strainii, este recomandabil sa fii precaut atunci cand calatoresti in Republica Dominicana. In schimb, cei mai multi turisti cad prada hotilor de buzunare.
10. Muzaffarabad, Kashmir, Pakistan
Muzaffarabad este capitala Kashmirul pakistanez, situat in Asia de Sud.
Desi este considerat "un paradis pe pamant" pentru lacurile sale, de o frumusete captivanta, raurile si gradinile splendide, multi academicieni sustin la unison, ca statul pakistanez va fi locul in care va avea loc urmatorul holocaust nuclear.
Regiunea este impartita intre 3 state (India, Pakistan si China), aflate intr-o disputa teritoriala. Aceste tari detin arme nuclare, iar tensiunea din Kashmir a condus la un conflict politic pe fondul armelor nucleare, intre Pakistan si India.
In Pakistan, au loc, deseori, mitinguri si demonstratii. In plus, exista o adevarata retea de crima organizata, care include traficul de droguri si de fiinte umane, santaje, fraude, operatiuni criminale, coruptie, violente politice, rapiri si terorism.

Zeitgeist: cel mai vizionat documentar din istoria internetului

Zeitgeist pledeaza pentru demitificarea lumii in care traim. Produs de Peter Joseph, filmul a fost creat pentru a-i inspira pe oameni sa priveasca lumea dintr-o perspectiva mai critica si pentru a intelege ca deseori lucrurile sunt diferite de le vedem noi, oamenii obisnuiti.Ce pot avea in comun religia, razboiul si banii? Conform acestui documentar, care timp de doua ore aduce o multime de argumente in sprijinul teoriei pe care o sustine, numitorul comun este incercarea de manipulare a populatiei la nivel mondial.

PARTEA I
CEA MAI GROZAVA POVESTE SPUSA VREODATA

    Acesta este Soarele. Inca din anul 10.000 inainte de Christos, istoria abunda de scrieri si picturi ce reflecta respectul si adoratia oamenilor pentru acest obiect. Si nu e greu sa intelegem de ce, de vreme ce Soarele rasare in fiecare dimineata, aducand lumina, caldura si siguranta, salvand omul de frig, intuneric si de pradatorii de la adapostul noptii. Civilizatiile au inteles ca in absenta Soarelui, granele nu ar creste, viata pe planeta nu ar supravietui. Aceste realitati fac ca Soarele sa fie cel mai adorat lucru din toate timpurile.
In mod asemanator, oamenii au fost foarte constienti si de prezenta stelelor. Urmarirea traiectoriei lor le-a permis sa recunoasca si sa anticipeze evenimente care au loc la perioade mari de timp, cum ar fi eclipsele si lunile pline. In schimb, au clasificat stelele in grupuri de stele cunoscute astazi de noi drept “constelatii”.
Acesta este zodiacul, una dintre cele mai vechi imagini conceptuale din istoria umanitatii. Reprezinta Soarele, in drumul lui prin cele 12 constelatii majore, in decursul unui an. Reprezinta, de asemenea, cele 12 luni ale anului, cele 4 anotimpuri, solstitiile si echinoctiurile. Termenul “zodiac” are legatura cu antropomorfizarea constelatiilor sau cu personificarea lor ca figuri sau animale.
Cu alte cuvinte, civilizatiile timpurii nu doar au urmarit Soarele si stelele, dar le-au si personificat prin mituri elaborate privind miscarile si legaturile dintre ele. Soarele, datator de viata si salvator, era considerat reprezentantul creatorului nevazut sau Dumnezeu. Dumnezeul Soare. Lumina lumii. Mantuitorul rasei umane.
La fel, cele 12 constelatii reprezentau locurile prin care calatorea Domnul Soare. Erau identificate prin nume, ce reprezentau, de obicei, fenomene naturale ce aveau loc in acea perioada. De exemplu, Varsatorul – purtatorul apei, care aduce ploile de primavara.
       Acesta este Horus. El este Dumnezeul Soare al Egiptului din jurul anului 3000 inainte de Christos. El este Soarele a carui viata este redata printr-o serie de mituri alegorice ce releva miscarea Soarelui pe cer. Pe baza hieroglifelor antice din Egipt, stim atat de multe despre acest Mesia solar. De pilda, Horus insemnand Soare sau lumina, avea un dusman numit Set. Iar Set era personificarea intunericului sau a noptii.
Si metaforic vorbind, in fiecare dimineata, Horus castiga batalia contra lui Set, in timp ce seara Set il invingea pe Horus si il trimitea in lumea subterana. Este important de stiut ca intunericul contra luminii sau binele contra raului, este una dintre cele mai omniprezente dualitati mitologice cunoscute vreodata si se manifesta inca pe multe planuri si in ziua de azi.
Detaliind, povestea lui Horus suna cam asa: Horus s-a nascut pe 25 Decembrie, din fecioara Isis Maria. Nasterea lui a coincis cu rasarirea unei stele in est care a fost urmarita de trei regi, in dorinta lor de a gasi si preamari pe mantuitorul nou-nascut.
La varsta de 12 ani, era un copil-invatator prodigios. La varsta de 30 de ani, a fost botezat de catre Anap dupa care si-a inceput lucrarea. Horus avea 12 discipoli cu care calatorea peste tot, infaptuind miracole ca vindecarea celor bolnavi sau mersul pe apa.
Horus era cunoscut sub multe nume sugestive ca “Adevarul”, “Lumina”, “Fiul Ales al lui Dumnezeu”, “Bunul Pastor”, “Mielul Domnului” si multe altele. Dupa ce a fost tradat de Typhon, Horus a fost crucificat, ingropat timp de trei zile si apoi a revenit la viata. Se pare ca aceste insusiri ale lui Horus, originale lui sau nu, s-au raspandit in multe alte culturi ale lumii care si-au creat dumnezei dupa aceeasi structura mitologica de baza.
Attis din Phrygia, nascut din fecioara Nana pe 25 Decembrie. Crucificat, pus in mormant din care a revenit dupa trei zile la viata.

Krishna din India, nascut din fecioara Devaki, a carui venire pe lume a coincis cu rasarirea unei stele in est. A infaptuit miracole cu discipolii lui si a inviat dupa moarte.
Dionysos din Grecia, nascut dintr-o fecioara pe 25 Decembrie, era un invatator care calatorea infaptuind miracole, cum ar fi transformarea apei in vin. Era numit ca “Regele regilor”, “Unicul Fiu zamislit de Dumnezeu”, “Alfa si Omega” si in multe alte feluri. Si el a inviat dupa moarte.
Mithra din Persia, nascut din fecioara pe 25 Decembrie. Avea 12 discipoli si infaptuia miracole. Dupa moarte a fost ingropat, dar dupa trei zile a inviat. Si el era numit “Adevarul”, “Lumina” si in multe alte feluri. Un amanunt interesant. Ziua sacra de adorare a lui Mithra era Duminica.
Ceea ce este cert este ca exista numerosi mantuitori, in diferite perioade de timp, in toata lumea… care subscriu la aceste caracteristici generale. Ramane intrebarea – de ce aceste caracteristici? De ce nasterea dintr-o fecioara pe 25 Decembrie? De ce trebuie sa mori trei zile dupa care sa urmeze inevitabila inviere? De ce 12 discipoli sau adepti?
Pentru a afla raspunsul, sa-l cercetam pe cel mai recent Mesia solar. Iisus Christos a fost nascut de fecioara Maria in ziua de 25 Decembrie la Bethlehem. Nasterea lui a fost anuntata de aparitia unei stele la rasarit pe care trei regi au reusit s-o urmareasca, gasindu-l astfel pe noul mantuitor. La 12 ani era copilul invatator iar la 30 de ani, a fost botezat de Ioan Botezatorul. Si astfel a inceput lucrarea lui.

Iisus avea 12 discipoli cu care batea drumurile, savarsind miracole, adica vindecand pe cei bolnavi, mergand pe apa, aducand mortii la viata. Mai era cunoscut si ca “Regele Regilor”, “Fiul Domnului”,”Lumina lumii”, “Inceputul si Sfarsitul”, “Mielul Domnului” si sub multe alte nume. Dupa ce a fost tradat de discipolul sau, Iuda, si vandut de acesta pentru 30 de monezi din argint, a fost crucificat, asezat intr-un mormant si dupa trei zile a inviat si s-a ridicat la ceruri.
In primul rand, secventa nasterii este complet astrologica. Steaua din est este Sirius, cea mai stralucitoare stea de pe cerul noptii, care, in ziua de 24 decembrie, se aliniaza cu cele trei stele stralucitoare din Centura lui Orion. Aceste trei stele din Centura lui Orion au aceeasi denumire pe care o aveau si in antichitate. Cei Trei Regi. Iar cei Trei Regi si cea mai stralucitoare stea – Sirius, indica toate locul unde rasare Soarele, in ziua de 25 decembrie. Acesta este motivul pentru care cei Trei Regi urmaresc steaua in est. Pentru a ajunge in locul rasaritului, unde se naste Soarele.
Fecioara Maria este constelatia Virgo, cunoscuta si ca Virgo Fecioara. Virgo in latina inseamna Virgina. Simbolul antic pentru Virgo este un M modificat. De aceea, numele de Maria, la fel ca si al celorlalte mame virgine, ca mama lui Adonis, Myrra, sau mama lui Budha, Maya, incep cu litera M.
Virgo mai este cunoscut si drept Casa Painii, iar reprezentarea lui Virgo este o fecioara tinand in mana un manunchi de grau. Aceasta casa a painii si simbolul ei, graul,reprezinta lunile August si Septembrie, sezonul recoltei. Iar Bethlehem, literal, se traduce, de fapt, prin “casa painii”. Bethlehem este, deci, o referire la constelatia Virgo un loc din cer si nu de pe pamant.
Un alt fenomen foarte interesant are loc in jurul datei de 25 Decembrie, si anume Solstitiul de iarna. Intre solstitiul de vara si cel de iarna, zilele devin mai scurte si mai reci si din locul lui din emisfera nordica, Soarele pare a se deplasa spre sud, facandu-se mai mic si mai sters.
Scurtarea zilelor si uscarea granelor cand se apropie solstitiul de iarna simboliza pentru antici procesul mortii. Simboliza moartea Soarelui. Si pana pe 22 Decembrie, moartea Soarelui era deplina. Pentru ca Soarele, deplasandu-se spre sud, fara intrerupere, timp de 6 luni ajunge in cel mai jos punct de pe bolta cereasca.
Si aici se intampla un lucru curios: Soarele inceteaza a se mai deplasa spre sud, cel putin perceptibil, pentru 3 zile. Iar in aceste 3 zile, Soarele rezida in vecinatatea Crucii Sudice sau Crucii Constelatiilor. Si dupa acest moment, pe 25 Decembrie, Soarele se deplaseaza cu 1 grad, de aceasta data spre nord prevestind zile mai lungi si caldura primaverii.
Si de aceea se spune: “Fiul care a murit pe cruce a facut-o pentru 3 zile, numai pentru a renaste.” Acesta este motivul pentru care Iisus si ceilalti zei ai Soarelui au in comun crucificarea, cele trei zile ale mortii si conceptul de reinviere. Aceasta este perioada de tranzitie a Soarelui inainte sa-si schimbe directia in sens opus in emisfera nordica, aducand primavara si deci salvarea.
Totusi, nu se celebra renasterea Soarelui pana la echinoctiul de primavara sau Pastele. Si aceasta deoarece, in momentul echinoctiului de primavara, Soarele, oficial, detroneaza Raul adica intunericul si pentru ca dupa acest moment, ziua devine mai lunga decat noaptea si se ivesc conditiile revitalizante ale primaverii.
Cel mai evident dintre simbolurile religioase din jurul lui Iisus este cel legat de cei 12 discipoli. Acestia sunt, pur si simplu, cele 12 constelatii ale zodiacului impreuna cu care calatoreste Iisus, adica Soarele. De fapt, numarul 12 este intalnit peste tot in cuprinsul Bibliei. Textul Bibliei este mai strans legat de astrologie decat orice altceva.
Intorcandu-ne la Crucea Zodiacului, viata figurata a Soarelui, aceasta nu a fost doar o expresie artistica sau un instrument de studiere a miscarilor Soarelui. A fost si un simbol spiritual pagan a carui schita arata cam asa.
Acesta nu este un simbol crestin. Este o adaptare pagana a Crucii Zodiacului. De aceea, in arta de cult timpurie, Iisus este aratat cu capul pe cruce. Pentru ca Iisus este Soarele. Fiul Domnului, lumina lumii, mantuitorul renascut…. care va veni din nou… asa cum o face in fiecare dimineata… in gloria lui Dumnezeu… care ne apara de lucraturile rele ale intunericului… se naste in fiecare dimineata… si poate fi zarit aparand dintre nori… sus, pe cer… cu coroana lui de spini… sau razele soarelui.
Dintre toate metaforele astrologice/astronomice din Biblie, una dintre cele mai importante se refera la ere. In scripturi se gasesc numeroase referinte la ere. Ca sa intelegem mai bine, trebuie sa ne familiarizam mai bine cu fenomenul cunoscut ca “precesiunea echinoctiurilor”. Egiptenii antici, ca si civilizatiile dinaintea lor, au apreciat ca aproximativ o data la 2150 de ani, dimineata inceputului echinoctiului de primavara are loc intr-un semn zodiacal diferit.
Acest fapt e legat de o inceata miscare angulara pe care pamantul o mentine in timpul rotirii in jurul axelor sale. Acest fenomen se numeste “precesiune” deoarece constelatiile se deplaseaza in sens contrar ciclului lor anual normal. Perioada cat dureaza precesiunea prin toate cele 12 semne este de 25.765 ani. Acesta este numit “Anul cel mare”. Societatile antice stiau asta si numeau fiecare perioada de 2150 de ani “era”.
Perioada dintre anii 4300 si 2150 inainte de Christos a fost era taurului. Din 2150 i.C. pana in anul 1 dupa Christos a fost era Berbecului. Iar intre 1 iC si 2150 iC este era Pestilor, era in care ne aflam si astazi. In jurul anilor 2150 vom intra intr-o noua era, era Varsatorului.
In linii mari, Biblia reflecta o trecere simbolica prin trei ere, prevestind-o pe a patra. In Vechiul Testament, cand Moise coboara de pe Muntele Sinai cu cele 10 Porunci, s-a maniat foarte tare vazandu-si poporul ca venereaza un vitel de aur. A sfaramat tablele de piatra cu poruncile si si-a indemnat oamenii sa se omoare intre ei pentru a se purifica.
Majoritatea carturarilor biblici au pus aceasta manie pe seama faptului ca Israelitii se inchinau la un idol fals sau ceva de acest gen. In realitate, vitelul de aur era Taurul iar Moise era reprezentantul noii ere a Berbecului. Acesta este motivul pentru care si astazi evreii sufla in cornul de berbec. Moise reprezenta noua era a Berbecului, si la venirea noii ere, toti trebuiau sa se dezica de cea veche.
Alti zei au marcat in acelasi fel aceste perioade de tranzitie, cum ar fi Mithra, un zeu pre-crestin care omoara taurul in cadrul aceleiasi simbologii. Iisus este figura care isi anunta sosirea in era ulterioara erei Berbecului – Era Pestilor sau cei doi pesti.
Simbolul pestelui abunda in Noul Testament. Iisus hraneste 5000 de oameni cu paine si doi pesti. Cand isi incepe lucrarea de raspandire a cuvantului Domnului prin Galilea, se imprieteneste cu doi pescari care il urmeaza. Si cred ca toti am sesizat “pestele lui Iisus” pe spatele masinilor oamenilor. Insa multi nu prea stiu ce inseamna. Este un simbol astrologic pagan pentru regatul Soarelui in timpul Erei Pestilor.
De asemenea, varsta presupusa a lui Iisus este, in mod esential, inceputul acestei ere. In Luca 22:10, cand Iisus este intrebat de discipolii lui cand va fi urmatorul Paste, dupa ce el nu va mai fi, Iisus raspunde: “Iata, cand veti intra in oras, veti intalni cu un barbat care va cara un ulcior cu apa. Urmati-l in CASA in care va intra.”
Aceasta scriptura este, de departe, una dintre cele mai relevante referinte astrologice. Barbatul purtand ulciorul cu apa este Varsatorul – Purtatorul Apei, care este mereu portretizat ca un om care toarna apa din ulcior. El reprezinta era ce va urma dupa Pesti. Si cand Soarele (Fiul Domnului) va parasi era Pestilor (Iisus), va intra in casa Varsatorului, deoarece Varsatorul urmeaza Pestii in precesiunea echinoctiurilor. Tot cea ce spune Iisus este ca dupa era Pestilor urmeaza era Varsatorului.
Toti am auzit de sfarsitul vremurilor, de sfarsitul lumii. Pe langa imaginile prezentate in Cartea Apocalipsei, principala sursa a acestei idei este Evanghelia dupa Matei 28:20 unde Iisus spune: “Voi fi cu voi pana la sfarsitul lumii.”
Oricum, in versiunea Regelui James, cuvantul “lume” e tradus eronat, printre multe altele. Cuvantul folosit este, de fapt, “aeon” care inseamna timp. “Voi fi cu voi pana la sfarsitul timpului.” Ceea ce este adevarat, de vreme ce personificarea solara a Pestelui pentru Iisus se va incheia cand Soarele va intra in era Varsatorului.
Intregul concept de sfarsit al vremurilor, respectiv de sfarsit al lumii este o alegorie astrologica interpretata eronat. Haideti sa spunem asta celor aproximativ 100 de milioane de oameni din America care au credinta ca se apropie sfarsitul lumii.
Mai mult, personajul Iisus, fiind un hibrid literar si astrologic, este, mai mult decat clar, o copie a Zeului-Soare al Egiptului, Horus. De exemplu, inscriptionate cu 3.500 de ani in urma pe zidurile Templului Luxor din Egypt, sunt imagini ale Bunei Vestiri, ale Imaculatei Conceptiuni, nasterea si venerarea lui Horus. Imaginile prezinta un inger anuntand-o pe fecioara Isis ca il va concepe pe Horus, apoi Neith, Duhul Sfant, o va fecunda, dupa care nasterea fecioarei, si adorarea.
Aceasta este exact povestea conceperii miraculoase a lui Iisus. De fapt, similaritatile literare dintre religia Egipteana si religia Crestina sunt naucitoare. Iar plagiatul e neintrerupt. Povestea lui Noe si a Arcei lui este imprumutata chiar din traditie. Notiunea Potopului este omniprezenta in toata lumea antica, cu peste 200 revendicari intinse pe perioade diferite de timp.
Nu trebuie sa cautam prea departe o sursa pre-Crestina. Avem Epopeea lui Gilgamesh, scrisa in 2600 inainte de Christos. Povestea vorbeste despre marele potop ordonat de Dumnezeu, despre o arca pentru salvarea animalelor si chiar despre eliberarea si reintoarcerea porumbeilor, avand totul in comun cu povestea biblica, printre multe alte similaritati.
Si mai este si povestea lui Moise. Se spune ca dupa nastere, Moise a fost pus intr-un cos din trestie si dat pe rau pentru a se evita infanticidul. A fost salvat de o fata de sange regal si crescut de ea ca un print. Aceasta poveste a copilului pus intr-un cos a fost luata direct din legenda lui Sargon din Akkad de prin jurul anului 2250 inainte de Christos. Sargon a fost pus dupa nastere intr-un cos din trestie, si, pentru evitarea savarsirii unui infanticid, a fost pus pe rau. A fost insa salvat si crescut de Akki, o sotie de vita regala.
In plus, Moise e cunoscut ca Legiuitorul, cel care a dat cele 10 Porunci. Ideea de trecere a puterii de la Dumnezeu catre un profet, sus pe un munte, este si el un motiv foarte vechi. Moise este un alt datator de legi din lunga linie a legiuitorilor din istoria mitologica. In India, Manou a fost marele legiuitor. In Creta, Minos a urcat pe Muntele Dikta unde Zeus i-a dat legile sacre. In timp ce in Egipt il avem pe Mises care a purtat tabletele din piatra si pe ele au fost scrise legile Domnului.
Cat despre cele 10 Porunci, ele sunt copiate exact din Vraja 125 din Cartea Egipteana a Mortilor. Fraza din Cartea Mortilor “Nu am furat” a devenit “Sa nu furi”. “Nu am ucis” a devenit “Sa nu ucizi”. “Nu am mintit” a devenit “Sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau”, etc.
Religia Egipteana este, foarte probabil, baza primara pe care s-a fondat teologia Iudeo-Crestina. Botezul, Viata de Apoi, Judecata cea de pe Urma, Nasterea din Fecioara, Invierea, Crucificarea, Arca Fagaduintei, Circumcizia, Mantuitorii, Sfanta Impartasanie, Potopul, Pastele, Craciunul, si multe, multe altele, sunt toate atribute ale ideilor Egiptene, precedand, cu mult inainte, Crestinismul si Iudaismul.
Justin Martyr, unul dintre primii istorici si aparatori ai Crestinismului, scria: “Cand spunem ca El, Iisus Christos, invatatorul nostru, nu este rezultatul unei uniuni sexuale, ca a fost crucificat si a murit, dupa care a inviat si s-a ridicat la Ceruri, nu propunem nimic diferit de ceea ce credeti cu privire la fiii lui (Domnului) Jupiter.” Intr-o altp scriere, Justin Martyr spunea: “S-a nascut dintr-o fecioara. Credeti acest lucru la fel cum credeti si despre (Zeul) Perseus.”
Este evident ca Justin si alti crestini timpurii cunosteau cat de asemanator era Crestinismul cu religiile pagane. Oricum, Justin gasise solutia. In opinia lui, diavolul era vinovatul. Diavolul planuise sa vina inaintea lui Christos si sa creeze caracteristicile lui in lumea pagana.
“Crestinism fundamentalist. Fascinant! Acesti oameni chiar cred ca lumea are doar 12.000 de ani. Jur pe Dumnezeu! Chiar l-am intrebat pe unul din tipii astia. “Bine, fosile de dinozaur!” El spune: “Fosile de dinozaur Dumnezeu le-a pus aici ca sa ne testeze credinta.” Cred ca Dumnzezu te-a pus pe tine aici ca sa-mi testeze mie credinta, tipule!”
Biblia nu este altceva decat un hibrid literalmente astrologic la fel ca aproape toate miturile religioase dinaintea ei. De fapt, aspectul transferarii insusirilor unui personaj unui alt personaj poate fi gasit in chiar cuprinsul cartii. In Vechiul Testament, avem povestea lui Iosif.
Iosif a fost prototipul pentru Iisus. Iosif s-a nascut dintr-un miracol, Iisus s-a nascut dintr-un miracol. Iosif avea 12 frati, Iisus avea 12 discipoli. Iosif a fost vandut pentru 20 de monezi din argint. Iisus a fost vandut pentru 30 de monezi din argint. Fratele Iuda sugereaza vanzarea lui Iosif. Discipolul Iuda sugereaza vanzarea lui Iisus. Iosif si-a inceput lucrarea la 30 de ani, Iisus tot la varsta de 30 de ani. Paralele continua la nesfarsit.
Mai mult, exista oare vreo dovada istorica, non-biblica despre o persoana traind ca Iisus, fiul Mariei, si care calatorea impreuna cu 12 discipoli, vindecand oamenii si altele asemenea? Numerosi istorici au trait in zona Mediteranei fie in timpul, fie curand dupa presupusa viata a lui Iisus. Cati dintre acesti istorici mentioneaza aceasta figura? Nici macar unul.
Oricum, ca sa fim corecti, asta nu inseamna ca multi aparatori ai figurii istorice Iisus nu au pretins contrariul. La patru istorici se face, de regula, referire, pentru justificarea existentei lui Iisus. Pliniu cel Tanar, Suetoniu si Tacit sunt primii trei. Fiecare dintre scrierile lor cuprinde, in cel mai bun caz, doar cateva propozitii, care se refera numai la Christus sau Christos-ul care, in realitate, nu este un nume ci un titlu. Inseamna “Cel Ales”.
Al patrulea istoric este Josephus, iar teza lui s-a dovedit a fi o falsificare veche de sute de ani. Trist, dar aceasta este privita ca fiind adevarul. Ai crede ca un tip care s-a trezit din morti si s-a ridicat la ceruri pentru ca toti ochii sa-l vada si care a savarsit atatea miracole, ar fi inregistrat un record istoric. Nu s-a intamplat asa, pentru ca odata ce probele sunt puse in balanta avem sanse foarte mari sa credem ca persoana cunoscuta ca Iisus nici macar n-a existat.
“Religia crestina este o parodie a adorarii Soarelui, prin punerea in locul acestuia a unui un om pe nume Christos si venerarea lui in locul Soarelui.”
Thomas Payne, 1737- 1809
“Nu dorim sa fim rautaciosi, ci dorim sa fim realisti. Nu dorim sa ranim sentimente ci dorim sa fim corecti, stiintific vorbind, in ceea ce intelegem si in ceea ce stim ca este adevarat. Crestinatatea, pur si simplu, nu este intemeiata pe adevar. Aflam ca, de fapt, crestinismul nu este altceva decat o poveste Romana dezvoltata din considerente politice.”
Realitatea este ca Iisus a fost divinitatea solara a unei secte gnostice crestine. Si la fel ca toti ceilalti zei pagani, a fost o figura mitica. Sistemul politic a oferit figurii lui Iisus un loc in istorie pentru a obtine controlul maselor. In anul 325 D.C., la Roma, imparatul Constantin cel Mare convoca Consiliul de la Niceea. In cadrul acestei intalniri, au fost puse bazele doctrinei crestine, motivate politic.
Si astfel a inceput lunga istorie a inselatoriei spirituale si a varsarii de sange crestine. Si in urmatorii 1600 de ani, Vaticanul a sugrumat politic toata Europa ducand la perioada atat de “fericita” a Evului Mediu timpuriu ca si la evenimentele “Iluminate” cum au fost Cruciadele si Inchizitia.
Crestinismul, impreuna cu toate celelalte sisteme de credinta teistice, este inselatoria timpului. Are ca scop separarea speciilor de lumea naturala ca si separarea uneia de cealalta. Sustine supunerea oarba in fata autoritatii. Reduce responsabilitatea umana pana la ideea potrivit careia “Dumnezeu” controleaza totul si, ca urmare, crime ingrozitoare pot fi justificate in numele pedepsei divine.
Dar, cel mai important, da putere celor care cunosc adevarul si le permite sa se foloseasca de mit pentru a manipula si controla masele. Mitul religios este cel mai puternic dispozitiv creat vreodata si are rolul de sol psihologic din care isi pot trage seva alte mituri.
“Un mit este o idee care, crezuta la scara larga, este falsa. In sens mai profund, in sens religios, un mit este pentru oameni o poveste calauzitoare si mobilizatoare. Nu se pune accentul pe conformitatea povestii cu realitatea, ci pe efectul pe care il produce. O poveste nu poate avea efect decat daca este crezuta ca fiind adevarata de o comunitate sau de o natiune. Nici nu se ia in considerare faptul ca anumiti oameni pun intrebari cu privire la cat de adevarata este povestea sacra. Gardienii credintei nu intra in nici o polemica cu ei. Ii ignora, pur si simplu, sau ii denunta ca blasfemiatori.”
“Este gresit, blasfemiator si pacatos din partea d-voastra sa sugerati, sa insinuati sau sa ajutati alti oameni sa ajunga la concluzia ca guvernul Statelor Unite si-a omorat 3.000 din proprii cetateni…”




    STIATI CA: 
 
1.Stiati ca... furnica poate ridica de 50 de ori propria greutate şi poate trage de 30 de ori propria greutate?
2.Stiati ca... denumirea continentului Europa provine de la cuvantul fenician "ereb" care inseamna "apus de soare"? 
3.Stiati ca... sansele ca o femeie sa accepte sa participe la o partida de sex in grup sunt cu 92% mai mici decat in cazul barbatilor? 
4.Stiati ca... 35% din cei care se folosesc de anunturile matrimoniale sunt deja casatoriti?
5.Stiati ca... o caseta audio de 60 minute contine 188,5 metrii de banda?
6.Stiati ca Messalina (sotia imparatului roman Claudiu) era cea mai depravata femeie a antichitatii?
7.Stiati ca... peştera Vântului este cea mai lungă peşteră din România ? Are 50 km.
8.Stiati ca... Mel Blanc, "vocea" lui Bugs Bunny, este alergic la morcovi?
9.Stiati ca.. pestii de apa sarata beau apa, iar cei de apa dulce nu?
10.Stiati ca... ochiul strutului cantareste 1.5 Kg, fiind de doua ori mai mare decat creierul lui?
11.Stiati ca... Ciad e o tara din Africa cu acelasi steag ca al Romaniei?
12.Stitati ca... o persoană râde în medie de circa 15 ori pe zi?
13.Stiati ca un numar de 71.586 de indivizi din populatia Romaniei sunt copii aflati sub ingrijirea statului?
14.Stiati ca... Einstein nu a putut vorbi fluent pana la varsta de noua ani? Parintii lui credeau ca ar putea fi retardat.
15.Stiati ca... femeile clipesc de aproape doua ori mai mult decat barbatii?
16.Stiati ca filmul Avatar e facut dupa cartea omonima scrisa de Lorin Fortuna acum vreo 7 ani?
17.Stiati ca cea mai mica pensie din Romania e de 3 ron ?

 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu