FA BANI PRIN PAYPAUL CU SITEUL TAU CLICK PE RECLAMA PENTRU MAI MULTE DETALII


25 februarie 2011

Vasile Voiculescu

Vasile Voiculescu
(1884-1963)



Vasile Voiculescu reprezinta o simbioza perfecta intre vocatia artistica si rigoarea profesiei de medic, realizand in scrierile sale unitatea dintre beletristica si stiinta. Intr-o epoca nefasta, in plin razboi, I-a aparut (in 1916) cel dintai volum de versuri, intitulat Poezii, urmat de altele, intre care s-au impus ca reusite estetice: Din Tara Zimbrului (opera recompensata cu premiul Academiei), Parga, Poeme cu ingeri, Urcus etc. Intre 1947 si 1958 (cand a fost victima unei erori juridiciare), el a conceput cele mai semnificative poeme de dragooste, reunite in volumul  - aparut postum – Ultimele sonete inchipuite ale lui Shakespeare in traducere imaginare de…., alaturi de romanul fantastic Zahei Orbul. La numai un an de la iesirea din nedreapta detentie, cu sanatatea ruinata, V. Voiculescu s-a stins din viata, fara as-i vedea opera poetica si in proza integral publicata. 
Scrise intre 1964 si 1958, publicate si ele postum, abia in 1966, in doua volume intitulate Capul de zimbru si Iubire magica, povestirile lui V. Voiculescu dezvaluiau originalitatea unui prozator inzestrat cu o intelegere aparte a fabulosului de sorginte magico-folclorica. Situat in proximitatea estetica a unor reprezentanti de marca ai fantasticului autohton, precum I.L.Caragiale,G. Galction, I. Agarbicianu, C. Petrescu, P. Istrati ori Mircea Eliade, scriitorul devine un maestru al miraculosului de tip arhaic, prezentand – intr-un cadru real – intamplarile insolite.
Tema centrala a prozei sale este disparitia lumii magice din cauza excesului de rationalitate si a supertehnicizarii lumii moderne. De aceea, autorul popune cititorilor sai o reintoarcere in trecut prin mijlocirea artei literare, catre fenomenele magice caracteristice civilizatiei primordiale, o recuperare s sacrilitatii in spatial profan.

ÓCopyright www.ReferateOnline.com Cel mai complet site cu referate
Lostrita
Vasile Voiculescu

Prozator matur, "perfect stapan pe mijloacele sale si care nu datoreaza nimic poetului" – Nicoalea Manolescu, Vasile Voiculescu poate fi integrat odata cu publicarea romanului "Zahei Orbul" galeriei de mari scriitori precum Sadoveanu, Galaction, Edgar Allan Poe, Thomas Mann. In 1966 apar postum cele doua volume de proza "Capul de zimbru" si "Ultimul berevoi", volume ce dezvaluie o lume fascinanta, mitica. Doua directii majore se disting in proza lui Voiculescu: pe de o parte povestirile magice unde dam peste solomonari, carturarese, vrajitori, schimnici, precum "Lostrita", "Ultimul Berevoi", "Pescarul Amin", "Iubire magica", "In mijlocul lupilor", iar pe de alta parte povestirile anecdotice, in stilul literaturii medievale, cum ar fi "Ispitele parintelui Evtiemie", "Chef la manastire", "Ciorba de bolovan".
Tema fundamentala insa a operei lui Voiculescu ramane moartea lumii magice in bratele civilizatiei moderne, idee surprinsa prin intercalarea in povestire a unor teme precum vanatoarea sau pescuitul
ÓCopyright www.ReferateOnline.com Cel mai complet site cu referate





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu